Winnaars Award Duurzaam Bouwen 2012

120328-8Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg gaan al voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar de meest duurzame particuliere woningen van Limburg. De familie Fourneau-Van Belleghem uit Lummen zorgde volgens de vakjury voor de meest duurzame renovatie van hun woning; de familie Schuurmans-Dubois uit Hasselt bouwde de meeste duurzame nieuwbouwwoning van 2012. Zij kregen op maandag 26 maart hun prijs overhandigd in Hasselt.

Lees meer …

 

Compact bouwen, open leven

Bart_ellen passiefwoning in houtskelet 1In een rustig gelegen achterstraatje nabij de kerktoren van Tongerlo (Bree) bouwden Bart en Ellen een nieuwe passiefwoning. Zo compact en geborgen het er aan de buitenkant uitziet, zo open en fris is de indruk binnenin. Zorgvuldig uitgekiende technieken en afwerkingsmaterialen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.  Bio-ecologisch bouwen op z’n best, of toch bijna.

Lees meer …

 

Wonen anders bekijken, woongemeenschappen.

Er is een groeiende belangstelling voor alternatieve woonvormen. Ze wordt vooral gevoed door de veranderingen in de gezinssamenstellingen en het gebrek aan woonkwaliteit, leefbaarheid en duurzaamheid in onze huidige woonaanbod. Om een bijdrage te leveren aan dit verlangen denk ik dat het de moeite loont om de woongemeenschap van naderbij te bekijken. Deze woonvorm bestaat nu al een twintigtal jaren maar wint in België recent pas aan populariteit. Ze is hier echter nog te weinig gekend en onderzocht om geaccepteerd en erkend te worden als een volwaardig woonalternatief. Door dit onderzoek rond woongemeenschappen voor te stellen zou ik een andere kijk op wonen willen stimuleren.

Lees meer…

 

Het voelt gewoon beter aan, gezonder.

2012Op een slim gelegen perceel met kleiachtige bodem, vlak bij het centrum van Hasselt, bouwden architecte Aurelie Dubois en financieel planner Andy Schuurmans een bio-ecologische woning. Met succes, getuige de Award Duurzaam Bouwen 2012 die het koppel dit voorjaar in de wacht sleepte. De vakjury roemde het realistische ontwerp, de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en de resolute focus op de bouwschil, veel meer dan op technieken.

Lees meer…